onsdagen den 17:e oktober 2012

Lättare klicka gilla än skriva kommentar

Jag känner igen mig i Alexandras funderingar i blogginlägget Bloggens fortsätta vara? där hon konstaterar att hon får mer respons på det hon lägger ut i andra forum än på bloggen Velourmamma. Så är det för mig också trots att jag har låsta konton på både Facebook och Instagram, så det är inte så många som kan se bilderna på flera håll eller läsa mina statusuppdateringar.

När det gäller "Försök att inte se så snygg ut" tycker jag att det är ett bra flöde på blogginlägg, jag har fler bloggläsare än tidigare men färre kommentarer i dag jämfört med något år sedan.
"Jag kräver inte att allt jag skriver och visar ska kommenteras. Men när man lägger upp samma bild på alla nätverk och får en hel massa kommentarer överallt utom på bloggen. Då undrar jag om det är värt längre", skriver hon.

En av Alexandras bloggläsare funderar på om det kanske beror på att vi läser bloggar i mobilen? Det är lättare att dubbelklicka på en bild på Instagram än att lämna en kommentar på en blogg. Jag är själv kass på att kommentera andras bloggar, det har jag nog alltid varit, och ännu värre är det nu när jag håller mig uppdaterad via mobilen.

31 kommentarer:

 1. Jag försöker kommentera bloggar, men ofta så snabbläser man bara. Och visst, ett dubbelklick i mobilen går snabbare än att kommentera. Även om man läser bloggar på datorn är det krångligare. Jag hatar dessutom Blogspots kommentatorfält. Krångligare får man ju leta efter liksom. Man måste fylla i namn och webbadress varje gång och ofta en sån där ruta med omöjliga bokstäver och siffror som man måste härma. Gör mig galen!

  Jag har typ 16-20 läsare de dagar jag uppdaterar bloggen, men får sällan kommentarer på alla inlägg. Sämst att kommentera är mina närmsta vänner.. Bäst är de läsare som själv har en blogg. Jag försöker inte se bloggen som ett egoboostställe, men visst, en kommentar då och då på inlägg som tagit mig timmar av tankeverksamhet vore ju uppskattat ibland. För vem vill inte ha lite respons på det man gör?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att Bloggers kommentarsfält kräver en hel del av bloggläsaren. Det ska ju gå snabbt om man ska kommentera och på den fronten är blogger inte så värst läsarvänlig.

   Radera
  2. Eller det där med att vissa Wordpressbloggar inte går att kommentera om man inte loggar in via Facebook. Suck. Nä, jag vill fylla i mitt namn, webbadress och kanske epost liksom.. Inget mer. Inget Facebookskit!

   Radera
 2. Jag är verkligen en sån som läser utan att kommentera. Inte så trevligt men jag hinner inte riktigt, läser alltid från mobil och det är osmidigt att skriva.

  Nu likade jag detta blogginlägg via bloglovin, ser du det?
  /lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är likadan, läser utan att kommentera. Däremot använder jag inte Bloglovin, kanske borde börja? Något du rekommenderar?

   Radera
 3. Har också funderat på det där och kommit fram till att det här med kommentarer är väl kanske i förhållande till läsare man har? Större bloggar som har mycket trafik så som Lady Dahmer, UnderbaraClara, "Att vara någons fru" har ju i genomsnitt 40-100 kommentarer per inlägg och det är nog ganska så lite i förhållande till alla dem som faktiskt läser. Men visst, när man ser att någon besökt ens blogg flera gånger per dag, går in dagligen i flera år utan att aldrig någonsin ger sig till känna eller lämna en hälsning eller om det är knäpptyst när man lämnat ut sig själv, så känns det ganska så otacksamt. För det borde ju väcka någon tanke någon gång hos vederbörande som man vill lufta.:) Det är ett intressant fenomen i alla fall. / Maria.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom jag själv är rätt kass på att kommentera andras bloggar och mest bara är en pinne i statistiken känner jag aldrig att det blir otacksamt. Däremot tror jag att Alexandra, som jag länkade till, är något på spåret. Att lämna en kommentar kräver så mkt mer av "Följaren" än att klicka gilla och vi konsumerar ju så många bloggar, instagramkonton m.m. Inte konstigt att vi inte hinner med.

   Radera
 4. Jag, och säkert många med mig, läser via rss-läsare (t.ex. google reader) i mobilen. Då är det många klick bort till kommentarerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så man kan ha Google Reader i mobilen också! Smart! Det kanske jag borde skaffa!

   Radera
 5. Jag, och säkert många med mig, läser via rss-läsare (t.ex. google reader) i mobilen. Då är det många klick bort till kommentarerna.

  SvaraRadera
 6. Jag som tidigare har varit en flitig kommenterare på alla bloggar jag följer kommenterar numer nästan aldrig. Av anledningen att jag nästan aldrig öppnar datorn längre, läser i mobilen och det är för meckigt att kommentera och/eller jag har inte tid när jag läser och glömmer sedan.
  Instagram däremot, att gilla en bild tar en sekund.

  (Jag har förresten börjat blogga igen! Om hästar ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är så glad att du har börjat blogga igen! Yey!

   Radera
 7. Jag kommenterar på olika bloggar, ibland mer på vissa, ibland mindre på andra. Men.Det dumma med mej är att när jag läser bloggar på jobbet "orkar/hinner" jag ibland inte, utan mest skummar igenom vissa bloggar. Tänker att jag ska kommentera när jag kommer hem. om det är något som jag verkligen vill eller tycker är intressant. Är jag då trött, glöms det av. babbel babbel babbel.... men jag tror du fattar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis sådär är det för mig också! Jag tänker att jag ska kommentera SEN när jag har mer tid, det händer sällan... Tyvärr.

   Radera
 8. Fast jag läser för att jag vill betrakta bloggarens liv utifrån, jag vill inte vara med i personens liv genom att kommentera. Tänker jag skevt och borde börja kommentera?

  SvaraRadera
 9. jag läser också bloggar i mobilen med google reader (behövs ingen app, sajten anpassar sig till mobilskärmen när man går in), och när det är nåt jag vill kommentera stjärnmärker jag inlägget. sen plockar jag upp alla stjärnmärkta objekt när jag sitter vid datorn, och det är typ absolut max tre inlägg och då har jag redan tänkt ut i stort vad jag vill kommentera. men det blir nog förmodligen ändå lite mindre kommenterat än när jag bara surfade via datorn...

  man ska inte hänga upp sig så mycket på kommentarer tror jag. gala darling tog bort kommentarsfunktionen på sin jätteblogg för många år sedan och påstår att det gjorde hennes skrivande bättre. kanske lite det som anonym är inne på? en gång i tiden skrev jag dagbok online, som det hette på den tiden, och det var lite spiken i kistan att lära känna sina kommentatorer eller när nån man kände började läsa en. men det blir inte så socialt utan kommentarer förstås... klart mysigare med kommentarer.

  jag tycker att facebook, twitter och IG är bra på korta snabba reaktioner, både för en själv och den som kommenterar, men bloggar kommer alltid vinna i innehåll för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, man ska absolut inte hänga upp sig på antal kommentarer, däremot är det kul när det blir diskussion i kommentarsfältet. Som nu t.ex.

   Gillar också det snabba, men stannar kvar i bloggvärlden pga som du säger bloggar kommer alltid vinna i innehåll!

   Radera
 10. Fast... just exemplet "bilder pâ bloggen eller andra medium" är väl kanske ett dâligt exempel?
  Dvs, ett foto kan kommenteras med en "tummen upp" och det räcker (och det är inte mycket mer att tillägga i en kommentar = ingen eller fâ kommentarer)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte att det är ett dåligt exempel. Jag har många blogginlägg som innehåller mest bilder t.ex. Suddiga vardagspixlar. Det är bilder som jag får mkt mer respons på i andra forum än här på bloggen. Bilder som mina majoriteten av mina bloggläsare ser här, men inte på Instagram eller Facebook eftersom jag har ett låst konto. Jag tror att det är vad Alexandra också syftade på.

   Radera
 11. Men det är vad jag menar. (Jag uttrycker mig oklart!!). Att det är "normalare" att bildinlägg fâr färre kommentarer pâ en blogg än pâ andra forum - kanske har bilderna funnit ett mer passande forum? Dvs det finns mer anledning att kommentera text med ord än bilder - som man kan kommentera utan att finna det alltför otillfredsställande med ett "gillar"?

  Att därmed dra slutsatsen att bloggen skulle vara "ute" jämfört med de övriga - utifrân bildinläggsexempel - är mindre talande än om det handlade om textinlägg. Vet inte om det blev klarare nu, hm hm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men sen ser jag förstås att kommentarerna minskat om jag jämför med säg för ett år sedan. Det är många som verkar känna igen sig i det, och många som säger att dom kommenterar mindre nu.

   Radera
 12. Vi pratade om det här hemma igår eftersom min sambo var lite... ja nästan lite ledsen över det där med kommentarer osv (och då får han ändå många!). Men man märker skillnad. Jag gör det i alla fall. Försöker dock själv vara noga med att kommentera emellanåt. Det är en så fin direktkontakt tycker jag. Enkelt gjort. Och själv blir jag superglad när jag får kommentarer. Det slutar aldrig vara kul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har helt enkelt inte tid att kommentera på samma sätt längre.

   Radera
 13. Jag konstaterade just när jag läste inlägget Katta Kvack skrivit i det här ämnet att jag nog kommenterar mer nu än jag gjort tidigare, även om det faktum att jag läser så många bloggar och dessutom genom rss-läsare nog kan påverka kommenterandet negativt. Sedan är jag lite blyg av mig och tycker det är lite läskigt att kommentera i lite större bloggar, så det blir vanligtvis bara i mindre bloggar eller hos vänner jag faktiskt lämnar en kommentar. Den där läskighetskänslan försöker jag komma över, och förhoppningsvis blir det fler kommentarer i framtiden! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är bra att utmana sig själv ibland!

   Radera
 14. Har läst nånstans att man får ca 1 kommentar per 100 läsare, vilket jag tycker känns rimligt om jag går till min egen blogg.
  Jag gillar dialog, så jag försöker hålla den uppe så gått det går genom att själv kommentera och svara på de kommentarer jag får.

  Dock läser jag faktiskt aldrig bloggar i mobilen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också noga med att svara på kommentarerna här på "Försök att inte se så snygg ut"!

   Radera
 15. Det är ofta skitkrångligt att kommentera i mobilen, så det kan nog vara en anledning. Sedan snabbläser man ibland, som någon ovanför skrev, och då blir det inte heller så mycket kommentarer. Men visst är det kul med kommentarer! Jag skulle gärna se mer av dem, har långt färre än 1 per 100 läsare på min blogg.
  Ska försöka kommentera mer själv :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1 per 100 stämmer inte för mig heller.

   Radera
 16. We are manufacturing the sildenafil products visit our link....

  sildenafil oral jelly

  SvaraRadera

Dela vidare?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...