söndagen den 7:e oktober 2012

Nej nu!!

Fullsprängt kylskåp och frys, det är resultatet av dagens storhandling. För en gångs skull handlade vi bara det absolut nödvändigaste till frukost, lunch och middag. Inga dyra ostar, konstiga frukter, värmeljus, nagellack, servetter, filmer, böcker eller annat som man egentligen inte behöver men köper eftersom de ligger så strategiskt bra i butikerna. 

Jag kände mig irriterad när vi gick omkring bland alla färska kryddor, sommarens skörd av svenska äpplen, bananer, salladsblad, champinjoner, apelsiner och vidare genom ostavdelningen, köttet, fisken, brödet, mejeriprodukterna. Det är något med vårt sätt att tänka kring matlagning som inte fungerar. Vi planerar inte utan åker till mataffären och plockar ner sånt som vi tycker är gott. Sen kommer vi hem och bara "okej, vad kan vi laga i dag då?"

På väg hem föreslog jag att vi skulle gå igenom skafferi, kylskåp och frys ordentligt och göra en lista över maträtter vi kan laga. Nu fyllde vi visserligen på förråden ordentligt men som det ser ut hemma hos oss just nu kan vi laga middag i över tre veckor utan att besöka en mataffär.

Båda gick igång på det och nu har vi bestämt oss för att faktiskt göra det också. Att planera och laga mat av det vi har hemma och inte lockas av att svänga förbi mataffären och slänga ner kvällens middag i varukorgen på väg hem från jobbet. Bra för plånboken, bra för miljön! För det gör ju att man slänger mindre mat.

På tal om matlagning måste jag ännu en gång tipsa om alla smarta recept för barnfamiljer som trillade in när jag efterlyste enkla, snabba och goda maträtter. Du hittar Smarta recept för barnfamiljen här! Det finns något för alla. Fisk, kött och vegetariskt.

.......................................
Fjärde delen i Din rubrik med min text

8 kommentarer:

 1. Ah, imorron ska jag komma ihåg att skriva ut din receptsamling. Har tänkt på den många gånger. Att laga mat till en singeltjej, mig själv alltså, är vidrigt tråkigt och det blir aldrig någon planering här! Blev en pizza idag till exempel. Oekonomiskt med gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, skriv ut och spara! Det har jag gjort!

   Radera
 2. Heja! Vi försöker också att orka, skriva menyer och planera noga. Nu har vi haft en svacka några veckor men ditt inlägg gjorde mig inspirerad så nu ska jag nog ta tag i att skriva en lista för veckan iallafall. Vi körde faktiskt bokstavsmat en sväng för nått år sedan. Läste någon blogg med en tjej som körde en hel vecka på bokstaven A, B, C osv. Vi tog en dag på varje bokstav istället. Det var lite klurigt emellanåt men vi fick smaka mycket nytt, och några av de rätterna har faktiskt hängt med och tillagats många gånger efteråt. Nu ska jag kolla in din receptsamling!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du hittade något som du gillar!

   Radera
 3. Det där är så sant! Jag är lite för bekväm för att handla för ofta nu när jag är hemma (kör inte bil och vill inte ta med två barn till affären i rusningen) så jag lagar väldigt mycket på det jag har hemma. VIlket ju är massor. Hur mycket som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man har ju ofta hur mkt mat som helst, ändå kan man stå där och säga "det är slut på mat". Typ som med garderoben "jag har inga kläder". Vi är bortskämda.

   Radera
 4. Yeeey! Det är det bästa. Vi slåss om vem som ska få göra listan och välja maträtter. F(ast Pehr lagar all mat hos oss.)

  SvaraRadera

Dela vidare?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...