söndagen den 16:e december 2012

Tjejer som hejar på tjejer!


Kvinnor jobbar stenhårt, men tjänar tio procent av alla inkomster globalt och äger ynka en procent av all egendom i hela världen, men det stannar inte där. Mer än 50 miljoner flickor får aldrig möjlighet att gå i skolan trots att det är en mänsklig rättighet.

Många flickor går inte i skolan på grund av risken för våldtäkt eller andra övergrepp, antingen på vägen till eller i skolan. En flicka som inte utbildas riskerar att hamna i extrem fattigdom, bli bortgift eller tvingas till prostitution. Dessutom vet vi att en flicka som fått gå i skolan tar bättre hand om både sig själv och sina barn och för varje avslutat skolår ökar en kvinnas lön med cirka 20 procent.

Allt hänger ihop och det är så oerhört viktigt att alla ungar får gå i skola. I dag är det tyvärr inte så och det är framför allt flickorna som stängs ute, både från skolan och möjligheten att ta kontroll över sitt eget liv. Så ja, jag hejar på tjejerna och stöttar Action Aids arbete. För färre flickor än pojkar går i skolan och fler flickor än pojkar utsätts för våld, smittas av hiv, är undernärda och utnyttjas sexuellt.

Bli fadder till en flicka, skänk en slant, ge bort en get i julklapp, testamentera dina pengar, bli månadsgivare... Bara du gör något! Om du inte vet vad du ska välja så är geten ett bra sätt att stötta en tjej. Genom getprojekten får tjejerna en hållbar försörjning eftersom överskottet av mjölk eller en get kan säljas på marknaden.

4 kommentarer:

  1. För många år sedan läste jag "100 % fett" av Liv Strömqvist och förstod behovet av systerskapet. På alla nivåer. Det här är toppen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många himlar nog med ögonen när man pratar om att ge bort en get i julklapp, men det spelar verkligen roll! Särskilt för tjejerna som får chans att ta kontroll över sitt liv!

      Radera

Dela vidare?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...