lördagen den 29:e december 2012

Ska jag tvingas flytta till Dalarna?


Vi körde genom by efter by i Dalarna till och från Högfjället i Sälen. Jag såg hus som jag skulle vilja flytta till Umeå. Stora mörka men ändå välkomnande kåkar med karaktär och historia. Mycket snickarglädje och timrat. Till och med ladugårdarna var tjusiga och nästan varje by hade en egen ståtlig kyrka att skryta om.
"Titta där borde vi bo", skojade jag med Sockertoppen, som genast började fantisera om hästar och får, men det fanns ett visst allvar i det också.

Väl hemma scannar jag av Hemnet och vad hittar jag? Jo, den perfekta gården med ett stort timrat hus och strandläge vid Nässjön i Älvdalen. (Du hittar fler bilder och info om huset här) Åh! Varför finns det inte liknande hus till salu i Umeå? Måste jag flytta till Dalarna för att hitta drömhuset?

Jag kan inte mycket om byggnadskulturen i Umeå mer än att man i nutid gärna river för att bygga nytt och modernt. Men förr då? Vi har Västerbottensgården, men annars är det mest små, enkla karga trähus som är långt ifrån lika fashionabla som Dalarnas gamla träkåkar. Det kändes som att de la ner lite mer tid, känsla och engagemang i sina husbyggen där nere.
"Vi får helt enkelt köpa en tomt här och sen hitta ett hus där nere att frakta upp", sa jag som helst bor kvar i Umeå.

Så. Då var det löst. Typ.

10 kommentarer:

 1. Hej!
  Men det var väl så att Dalarna var ett förmöget område 'förr i tiden'?

  Sen det viktigaste. Jee!! En sån kamin har vi på sommarstugan i Finland. Visste inte att de fanns på andra ställen. Ser ut som en indiangubbe och värmer som tusan.

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt hus! Och visst är det så att det finns fler gamla fina trähus i Dalarna, Hälsingland och Jämtland, då de just var betydligt rikare regioner än Västerbotten. Men även här går det ju att finna guldkorn. Kolla på de gamla disponentvillorna i Åsele, längs älven...

  Vad du än gör...börja inte söka på blocket efter "hus för nedmontering" eller "timmerhus för avflyttning";) Det är då de riktigt vansinniga idéerna slår rot (fråga min make så får du höra).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara för att du skrev det måste jag ju!

   Radera
 3. Precis som det har skrivit här ovan, de var så mycket rikare än Västerbotten. Det är synd att man inte riktigt kunde odla lin här uppe och bli rik på det.

  Jag älskar alla gamla fina vackra gårdar i både Hälsingland och Dalarna. Häradsbygden utanför Leksand är tex ett sådant där ställe där man bitvis får lite svårt att andas.

  En gång åkte jag på studieresa till Hälsingland och tittade på brokvistar, träslott och annat gammalt fint... Det var en härlig lite resa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill också åka på en studieresa och titta på hus! Kanske kan jag få med mig familjen på det om jag hittar roliga stopp på vägen! Får göra lite research!

   Radera
  2. Hälsingegårdarna är ju numer inskrivna på UNESCOs världsarvslista, så googla lite sånt och åk omkring! Jag guidar gärna i Alfatrakten om jag är hemma hos mor och far, finns sjukt många fina hus där. Och naturen! Passa på att besöka LillBabs kafé i Järvsö och se utsikten över alla blå berg samtidigt som du lyssnar på Tomas Andersson Wijs Hälsingland och Engmans Kapells Hälsingevind! :)
   Och läs mer här: http://halsingegardar.se

   Radera
 4. Eftersom jag bor i Dalarna och tycker du verkar vara en sån redig människa man skulle ha till vän tycker jag du kan fortsätta surfa hus från Siljansringen på Hemnet. Ni kan ju alltid ha ett skraltigt litet torp i Norrland till sommarstuga ;).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt fel, men det skulle ändå kunna fungera!

   Radera

Dela vidare?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...