onsdagen den 23:e januari 2013

Den frusna sjön

Bor du i Stockholm eller ska du dit den närmsta tiden? Gör dig själv en tjänst och gå på utställningen Den frusna sjön på Stockholms läns museum! Umeåbon Knutte Westers konstverk ger röst åt flyktingbarn, asylsökande och barnhemsbarn. Personer som annars inte kan göra sig hörda i samhällsdebatten.

Du kanske såg hans dokumentär Gzim Rewind, om en flyktingpojke från Kosovo som visades i SVT i fjol? En gripande berättelse om vänskap men också om smärtan av att glida isär. Vi hör om barnen som inte får stanna kvar i Sverige, men få av oss har mött dem, men genom filmen får flyktingbarn en röst.
"Varför äre bara vi som får fara Knutte? Vet du det, Knutte", frågar Gzim vid den frusna sjön efter att utvisningsbeskedet till det krigshärjade Kosovo hade kommit. Den scenen griper tag och man förstår lite mer.

I utställningen på Stockholms läns museum visas Knuttes skulpturer, video och målerier från flertalet projekt upp. Precis som i Gzim Rewind visar han barns utsatthet i krigshärdar, på barnhem, på flykt och i väntan på asyl. Jag tycker att du ska gå dit, men du gör förstås som du vill! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela vidare?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...