söndagen den 13:e januari 2013

En bloggare utan känslor

Vad bloggläsare vill ha och vad bloggläsare får är två olika saker, men det här med att ställa krav på en bloggare har jag aldrig förstått mig på. 
"Ingenting på sociala medier speglar verkligheten. Det är bara en glimt av en situation, känsla eller tanke och utestänger allt det andra som inte passar in just då", skriver Amanda Schulman på sin blogg efter att fått en hel del skit hällt över sig av missnöjda bloggläsare den senaste tiden.

Folk kritiserar henne för att leva i en överklassbubbla. Det är för mycket yta för deras smak. Enligt upprepade amatöranalyser av henne som person ska hon tydligen inte förstå att alla inte lever som hennes familj. Det är för många dyra vaser och shoppingturer på NK och för lite om det så kallade verkliga livet som inte är lika glittrande som det hon visar upp i bloggen. Därför tar folk sig friheten att dagligen droppa elakheter om bloggen och henne som person.
"Och jag vill inte dela med mig av de tankar som är mörkare och djupare än så här. Den här bloggen är inte värd det", skriver hon.

Men folk är fortfarande inte nöjda och visar det i kommentarsfälten. När jag läser kommentarerna tänker jag på att det är folk som går omkring mitt ibland oss, har sina barn på samma skolor som oss och står framför oss i kön på mataffären. Någon kanske till och med bor granne med familjen Schulman, men då märks så klart inget av det skavande missnöjet utan den anonyma bloggläsaren blir säkert sådär bubblande glad i det tysta som man blir när man ser en offentlig person.
"Nämen titta, där är hon ju."

För att hälla skiten, som går på bra att skriva på Internet, över henne i kön på Ica går ju inte. Då är hon ju en människa, men en bloggare finns inte på riktigt och får skylla sig själv om hon delar med sig av sitt liv på Internet?!!

15 kommentarer:

 1. Självfallet finns det en mer eller mindre stor skillnad mellan hur du framställer dig själv på bloggen och hur du uppfattas av dem som faktiskt känner dig i "verkligheten". Jag som aldrig träffat dig skulle säkert bli mäkta förvånad om jag träffade dig för jag har en väldigt tydlig bild av hur du ska vara.

  Att skriva elaka kommentarer är ett fenomen jag inte förstår. Om man inte gillar en bloggarens stil, liv, foton, åsikter, m.m. då är det väl bara att sluta gå in på bloggen eller avsluta prenumenrationen... Trist att detta är något som verkar drabba alla lite större bloggar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske växer dom en cm eller två per elak kommentar? Att det liksom känns bra att få trycka till någon... Sorgligt.

   Radera
 2. Bra skrivet, AMO, det måste komma en förståelse för att Internet också är lika med verkligheten hos folk. Det där uttrycket IRL du vet, det känns ju till exempel daterat. Men förståelsen för att man måste ta lika stort ansvar för sina handlingar framför datorn som på konsum dröjer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kopplingen ser nog inte alla, tyvärr. Kanske blir bättre med åren? Hoppas!

   Radera
 3. Ömsesidig respekt, det är något människor i allmänhet borde tillämpa mycket mer.

  //Therese

  SvaraRadera
 4. Du är bra och du har så rätt.

  SvaraRadera 5. Jag tycker också att man ska visa varandra respekt och inte vara elak. Däremot är det viktigt att få kritisera andra människors åsikter, både på internet och i verkliga livet. Kommentatorsfunktionen kan inte bara vara till för hurrarop och beundran. Jag tycker ibland att man kan se tendenser till att man automatiskt blir kallad negativ om man vågar kritisera. Till exempel kanske någon vill påpeka att ett blogginlägg upplevs som rasistiskt eller sexistiskt. Eller så vill man fråga någon om den förstår att inte alla kan leva lika flott som den. Det tycker jag ska vara ok. Kommentatorsfunktionen är som bäst när den kan skapa diskussion och väcka nya frågor, både hos läsaren och bloggskrivaren, men rätt tråkig när alla bara dunkar varandra i ryggen. Jag vill dock vara tydlig med att jag tycker ALDRIG att det är ok med personangrepp och elaka påhopp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstruktiv kritik är en sak, men den lyser med sin frånvaro i Amanda Schulmans kommentarsfält.

   Radera
  2. Jag tycker det där är jättesvårt. Vissa bloggar lever ju på kommentarerna. UnderbaraClaras blogg skulle kännas jättetom utan alla kommentarer och diskussioner. Och hon uppmuntrar till det. Hon tog tom. bort en kommentar som jag skämtsamt hade reagerat på (dock utan att direkt svara på den, vilket jag verkligen tänker göra i fortsättningen). Min kommentar verkade då vara skriven av en fundamentalist och folk började diskutera den. Men i nästa ögonblick tycker Clara att folk är elaka och kräver att folk bara får kritisera på sina egna bloggar.
   Man kanske kan säga att bloggen borde sätta tonen också? Men om jag är på en blogg där diskussionerna hör till vill jag faktiskt ha ett visst mått av yttrandefrihet.

   Radera
 6. Det är märkligt det där att vissa bloggar verkar få "fel" läsare, det finns ju liksom miljarder bloggar att välja mellan. Vill man läsa en blogg som känns mer personlig så är det ju inte precis brist på sådana, precis som ifall man vill läsa om mat, inredning, politik eller mode.
  Sen håller jag inte med om citatet att verkligheten inte går att spegla i sociala medier, kanske är det inte hennes ambition (vilket ju är helt ok). Personligen känner jag dock att min blogg ligger väldigt nära min verklighet och mig som person, och det är min ambition eftersom det känns rätt för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att jag så snabbt nickar igenkännande till "Ingenting på sociala medier speglar verkligheten. Det är bara en glimt av en situation, känsla eller tanke och utestänger allt det andra som inte passar in just då" beror nog på att det är så jag tänker om mitt eget bloggande.

   Radera

Dela vidare?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...