torsdagen den 10:e januari 2013

Ofräscht upplägg av Sveriges Radio

Man ska inte snacka skit om sin f.d. arbetsgivare, men jag är faktiskt besviken på Sveriges Radio som har presenterat sina nya programledare i Morgonpasset i P3. De nya är säkert jätteduktiga, men upplägget för 2013 känns ändå lite ofräscht.

Morgonpasset är ett av få dagliga program med fler kvinnliga programledare än manliga. Trion med Hanna Hellquist, Martina Thun och Kodjo Akolor började sända morgonshowen tillsammans i januari 2009 och det har varit, och är fortfarande, en framgångssaga!

Programmet har hela tiden växt och nu ska Morgonpasset få ännu större publik genom ett samarbete med SVT! Dessutom har programledarutbudet nu ökat med tre män och en kvinna. Det blir alltså totalt fyra män och tre kvinnor i Morgonpassets programledarstall. 

Jag måste säga att jag gillar att man vågar förändra ett program som redan är bra, att man inte bara fortsätter med samma upplägg för att det gör succé just nu. Det finns en framtid också! Men jag håller med Underbaraclara som först uppmärksammade mig om det nya Morgonpasset på Facebook. Det är sorgligt att inte ens statligt finansierade SR kan låta kvinnor vara i majoritet i det offentliga rummet.

Det har ju uppenbarligen fungerat så varför inte fortsätta bana väg för fler kvinnliga programledare och samtidigt visa i ungdomskanalen, och på bästa sändningstid, att även kvinnors röst spelar roll?

Bästa Sveriges Radio, bättre kan du!

4 kommentarer:

 1. Det är klart att kvinnors röst spelar roll, jag håller absolut med. Men är det inte viktigare att det är rätt personlighet och inte "rätt" kön som gör jobbet?

  Hälsningar
  Therese

  SvaraRadera
 2. Therese: det handlar om kön, allt handlar om det, hur mycket vi vill det eller inte. Iom den könsmaktsordning som råder så kommer kvinnors röster och personligheter komma i andra tredje och fjärde hand, män i första, därför är det viktigt att något så stort som Public Service tar sitt ansvar, precis så som Alexandra skriver. Det råder ju också normer och normerna är ju till största del manliga. Fler kvinnor på poster som dessa kan bryta och förnya dessa.

  SvaraRadera
 3. Jag lyssnar på Morgonpasset varje morgon och tycker dessa fyra nya programledare är så hemskt roliga och de kommer nog göra programmet ännu bättre, men jag håller med dig. Precis som du skrev så är det verkligen trist att inte ens hos Sveriges Radio kan kvinnor få vara i majoritet.

  SvaraRadera
 4. Jag lyssnar på morgonpasset sporadiskt numer och tycker att det är kanon, som det är med Martina, Hanna och Kodjo. När tex Jörgen Lötgård (som skulle bli en av de nya programledarna om jag inte missminner mig) sänder som vikarie istället för Hanna blir det en grabbshow. Jag brukar stänga av för att de aldrig släpper in Hanna, som ger både humor och djup till programmet. Så jag jublade inte heller över den här nyheten, det är verkligen synd att sr gör så här...

  SvaraRadera

Dela vidare?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...