söndag 6 januari 2013

Göra hemma ännu mer hemma

Detta ständiga ifrågasättande av vart vi ska bo. Just nu passar radhuslivet bra, men vi har hela tiden känt att vi måste vidare. Inte nu, men snart.

Det är lätt att drömma sig iväg, men egentligen vet vi nog inte alls var eller hur vi vill bo. Ett stort hus just utanför stan granne med hästgårdar dit pojkarna kan springa för att mysa med ponnysar och kanske rida lite? En villa på den mysiga gatan just vid den stora starka älven? Ett nybyggt hus på det nya området tio minuter från stallet? En enplansvilla ett stenkast från barnens skola?

När jag låg i badet tidigare i kväll läste jag om en familj som verkar ha samma bekymmer som oss i det senaste numret av inredningstidningen Family Living. Radhuslivet må vara hur härligt och trivsamt som helst, men det var just det där med att bestämma sig. Tänk om det är meningen att man ska bo på en myllrande stadsgata i Melbourne? Eller i en liten levande småstadsidyll? Hur ska man kunna veta det? Eller så har man hittat det perfekta livet redan. Just här och nu.
"Vi tänker på var vi vill bo hela tiden. Och så funderar jag varför jag hela tiden funderar på var jag vill bo. Jag kommer dock inte fram till något", säger hon och jag nickar igenkännande.

Tänk om vi bara skulle stanna upp och göra något av det vi redan har i stället. Måla om i rummet som bebisen ska bo i och sätta upp en ny tapet i vårat sovrum. Höja gardinfästena, ringa hit en elektriker som lagar spottarna i köket, fixa smarta hyllsystem till barnens rum och sätta upp ett plank på baksidan för att slippa insyn på gården. Vi får nog börja där för jag har ingen lust att flytta någonstans som höggravid eller sitta och amma en nyfödd bebis i ett nytt, främmande hus där jag känner mig som en gäst. Fast helt fel vore det förstås inte att bo på en hästgård...

14 kommentarer:

 1. Vet inte alls hur ni är som personer, händiga och fixiga...eller inte ! men som du beskrev låter det att ni inte är jätte sugna att jobba altför mycket med radhuset...om det är så, tänk bara hur mycket jobb en stor hästgård kräver av skötsel osv osv....ju större desto mer jobb .....samfällighet eller inte ?, det senare kräver mer av er som ägare. Men he är mycke att tänka på ..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att göra om i ett hus man är på väg ifrån inom något år känns inte som prio ett, det är därför det tar emot, men samtidigt känns det som ett bra alternativ när vi ändå ska bo kvar. Man vill ju ha fint omkring sig och hästgård, det var mest en dröm... I ett annat liv kanske! He he!

   Radera
 2. Sådär är det lite för oss med. Trots att vår lilleman är 1 1/2 år nu så har vi liksom inte kommit oss för att fixa ett rum åt honom.. Det har egentligen inte bekommit mej särskilt mycket då barn i den åldern helst leker mitt i smeten i alla fall. Men så har vi det där med att stanna eller ej. Det gör liksom att man inte känner sej så peppad på fix...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det känns ju som slöseri "den som ska bo här sen kan göra det"

   Radera
 3. Hög igenkänning på det! Jag har spenderat de flesta dagar under de senaste sju åren på att fundera på var och hur vi borde bo, om vi ska flytta etc. Något som definitivt har gått ut över det hus vi bor i (även om vi i perioder har fixat och fejat). Under de senaste två åren har jag dock försökt ändra inställning och istället fokusera på hur vi bor nu och hur det kan förbättras. För rent objektivt är det ett fullt normalt hus, i ett bra läge...det är bara det att jag alltför ofta tänker att vi inte ska bo kvar i det och att det då inte är någon större idé att fixa allt det där som vi egentligen vill. Det finns ju så många frestande alternativ. Kanske ett nybyggt hus vid havet? En charmig gård? Någon annan stad? Hmmm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som bra förutsättningar att faktiskt fokusera på det som är bra och hur det kan förbättras. Vi känner att vi inte kan bo kvar här med tre barn, så flytt blir det... Men när och vart är fortfarande två obesvarade frågor. Tur vi inte har bråttom!

   Radera
 4. Ni har så himla mysigt hemma. Precis sådär som jag vill ha det i vårt nyproducerade, vita hem! Hoppas du mår bra och att sammandragningarna minskar. Tänker på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Sammandragningarna håller sig lugna när jag är lugn och inte anstränger mig för mkt, vilket är trist men vad gör man?

   Radera
 5. En liten bit från stan där både hav och skog finns. Där det tar lika lång tid att ta sig till Umeå som för dom som bor längst upp på ersboda att frakta sig in till centrum de ä det perfekta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vart ligger detta paradis?

   Radera
  2. Norrmjöle i mina ögon!

   Radera
  3. Du får hojta om det är något fint hus till salu där!

   Radera

Dela vidare?