fredagen den 11:e januari 2013

På smällen - Viktnoja

Vill vara cool och tänka att kroppen sköter sitt arbete som den ska, men känner mig ändå fundersam över att jag fortfarande går ner i vikt. Jag äter mer än vanligt, bebisen växer, det blir mer fostervatten, moderkakan är inte fjäderlätt, jag har mer blod, livmodermuskeln lägger på sig, extra vätska, gigantiska bröst. Det är upplagt för att gå upp i vikt enligt skolboken.

När jag mådde illa konstant, varje dag, dygnet runt var det inte så konstigt att jag tappade ett par kilo. Någon gång innan jul gav illamåendet med sig och kroppen började återhämta sig så när jag var på rutinkoll hos barnmorskan var jag tillbaka på ursprungsvikten.
"Bra, nu vänder det nog uppåt som det ska", sa hon.

Vanligtvis håller jag inte på och väger mig, men i går ställde jag mig på vågen mest för att bekräfta att jag går upp i vikt. I stället visade vågen fyra kilo minus varje gång jag ställde mig på den. Jag testade den med ett stycke barn, som nyligen varit på fyraårskontroll på BVC, för att se om den är trasig. Det är den inte.

Enligt en viktkalkylator för gravida vore det lämpligt om jag vägde sju, åtta kilo mer än jag gör nu. Sånt här är förstås högst individuellt och man ska inte hålla på och jämföra sig, varken med sig själv eller andra. Varje graviditet är unik och så vidare... Det är bara det att jag inte förstår hur min kropp ska orka vara gravid när den inte har några reserver att ta av? Det är tur att bebisen tar den näring som behövs. Själv får jag nog lägga till några fler mellanmål.

13 kommentarer:

 1. Nu i vecka 24 har jag bara gått ner i vikt, men det börjar vända så småningom, fast jag är inte tillbaka på startvikt än. Jag hade ändå övervikt att ta av så det är helt ok. Så länge babyn växer som den ska så skulle jag inte oroa mig, men ring boarnmorskan om du funderar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, babyn växer som den ska men jag tänker på att jag ska orka också. Väger mindre nu än jag gjorde innan jag blev gravid. Allt är så annorlunda med den här graviditeten, det är nog därför jag inte känner igen mig och blir mer fundersam. Tur jag ska till spec.mödravården på måndag! Då kan jag få svar på alla mina frågor!

   Radera
 2. Emma med trean i magen11 januari 2013 12:47

  Ja, man oroar sig lätt för det mesta under graviditeten. Själv står jag i vecka 17 på plus minus noll efter att ha tappat under illamående-veckorna i början. Så långe allt ser bra ut med bebisen är allt säkert i sin ordning. Skulle du få i dig alldeles för lite borde du må dåligt och känna bristande ork. Själv är jag mest galet hungrig och får försöka äta smart så att mättnaden håller längre än en kvart... :) Håller dock med dig om att det är skumt när tredje graviditeten upplevs så annorlunda än de två första!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte alls mer hungrig än tidigare, men äter ändå mer för att jag känner att kroppen behöver det nu!

   Radera
 3. Jag gick ner först, stod sen still i flera flera veckor och gick sen upp typ åtta kilo på ingen tid alls. Fattar inte alls hur det funkar! Allt jag önska är att slippa gå upp trettio kilo som förra gången :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag inte gillar är att jag går ner nu också. Att stå still på samma vikt känns mer ok än att gå ner fyra kilo. Måste ha en sjuk ämnesomsättning nu!

   Radera
 4. Jag förstår precis dina funderingar. Jag gick inte heller upp i vikt så som jag borde ha gjort under graviditeten med tvillingarna. Det var aldrig någon fara för bebisarna men jag hade ingen ork till något. Nu berodde det kanske på fler saker än bara maten/vikten men ändå. Jag försökte sätta in fler mellanmål men det är svårt det där. Det var som att jag fick en annan ämnesomsättning under graviditeten. Allt gick bra i alla fall. Till sist. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite det jag är rädd för, att jag inte ska ha någon ork alls kvar i slutet. Att kroppen inte pallar. Får helt enkelt se till att sätta in fler mellanmål!

   Radera
 5. Jag säger som S.W: det kommer nog. Med Romy gick jag ner i början (för mycket), sedan stagnerade vikten och sedan gick jag upp (i vecka 21) FEM KILO i veckan 2 veckor. För att hamna pâ en lagom slutvikt i nionde mânaden pâ plus 12, tror jag. Lyssna pâ kroppen, men det är nog bra att du försöker äta mer, om jag kunde göra om nâgonting sâ skulle det vara att ha skaffat mig fettreserver till amningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! "fettreserver till amningen"
   Det hade jag inte ens tänkt på! Men då kanske det blir bra med två semlor om dagen, vilket Astrid föreslog i kommentarsfältet till ett annat blogginlägg! Hö hö!

   Radera
  2. Jag trodde att det där var en myt, men jag är övertygad om att amningen funkar bättre om kroppen är trygg i förvissningen om att den har reserver att ta av. Jag ville gärna helamma, men det funkade dâligt. När jag ska ha en tredje bebis ska jag satsa pâ semmelätande.

   Radera
 6. Jag vill inte alls skrämma upp dig på något sätt, men det här tänket som vi matas med från alla håll "bebisen tar det den behöver".. Det behöver inte vara så. För de flesta är det säkert så, och säkert vill vården inte skrämma upp en massa gravida mammor som tappar i vikt. Men om jag var du skulle jag ändå kräva ett extra ultraljud, ett tillväxt-ul, om du fortsätter gå ner i vikt eller inte ökar i vikt. H "plockade de ut" innan han var fullgången eftersom han inte fick tillräckligt med näring i magen. Utan mitt tillväxt-ul hade de aldrig upptäckt det och då hade det säkerligen kommit ut en liten sparvunge när det var dags. Han hade kanske inte lidit något av det, eller så hade han det. Det behöver jag som tur är inte fundera på eftersom de satte igång mig.

  Som sagt, vill inte skrämma upp dig. Det är med största sannolikhet ingen fara. Men be om ett tillväxt-ul, för säkerhets skull!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för omtanken!
   Vi ska faktiskt på rutinultraljud i morgon, då lär dom kolla tillväxten också! Det är en läkare som ska göra ultraljudet, så då kan jag passa på att kolla det med vikten, om det är något dom vill hålla koll på!

   Radera

Dela vidare?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...