söndagen den 20:e januari 2013

Svårt att hitta kvinnorna?

Musikfestivaler får ofta skit för att bara lyfta fram män. Det bokas fler manliga artister och band. Om vi sätter prisgalor under samma lupp blir man oftast lika fundersam på varför de har så svårt att hitta kvinnorna? 

I går kväll var jag på Umeå Skaparpris. Ett nytt lovvärt initiativ som vill lyfta fram Umeåbor som skapar ett värde som inte alltid går att mäta i pengar. Kreativa skapare hyllades för deras verk i kategorierna Årets Bild, Årets Rörliga bild, Årets Design, Årets ljud, Årets Text och Årets Skapare. I alla förutom en kategori var två av tre vinnare män som lyfts fram av en jury. Senare under kvällen delades stipendium ut till en vinnare i varje kategori, då var det majoritet kvinnor som fick stålar om jag minns rätt. 

Vi pratade om frånvaron av kvinnor i kategorierna på festen efter prisutdelningen. Var det svårt att hitta kvinnorna? En kompis sa att det kanske beror på att kvinnorna lägger av och skaffar sig ett "riktigt" jobb? Det finns inte så värst många att välja mellan?!? Ungefär som med ridningen där de flesta på elitnivå är män. Men desto viktigare då att visa kvinnorna att man faktiskt kan satsa på det man är duktig på, att det finns förebilder när man börjar tvivla. Där har vi alla ett gemensamt ansvar!

Det fina med Umeå Skaparpris, som ordnades för första gången i går, är att festen och priset nu kan utvärderas. Vad gjorde vi bra och vad kan kan bli bättre tills nästa år? För jag hoppas verkligen att det blir en nästa gång! Heja, heja!

4 kommentarer:

 1. Det gemensamma ansvaret, det gillar jag.
  Tror det är nyckeln.

  SvaraRadera
 2. Värt att nämna i det här fallet är att vem-som-helst har kunnat nominera och på så vis vara med och skapa materialet som juryn utgått från.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym och tack för din kommentar. Återigen Det gemensamma ansvaret är nyckeln!

   Radera

Dela vidare?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...