måndagen den 24:e juni 2013

Rapport från amningskarusellen

Vi köpte den här amningskudden från Rätt start. Den får 4 tummar upp av 5.
Att få igång amningen är ju ingen enkel sak, är min första analys så här på sjätte dagen. Jag har hunnit få mjölkstas, suttit med en vansinnig bebis vid bröstet och varit en sväng tillbaka på BB med bultande stresshjärta.

Jag och Dolly Parton har ungefär samma bröststorlek just nu. Tyvärr blev amningen en kamp när mjölken rann till natten mot fredagen. Junipojken tycker att det är för mycket begärt att behöva kämpa ut mjölken och matvägrade i tio timmar på midsommarafton. En barnmorska bad mig komma in till BB för att hämta Syntocinon-nässpray, som hejar på utdrivningsreflexen, och jag fick hjälp att pumpa ur all mjölk som samlats i brösten (lättnaden efteråt, den minns jag nog för evigt).

Det är lätt att tro att amningen ska fungera från start, riktigt så bra är det inte för alla. Tyvärr. Min plan är i alla fall att ge amningen en ärlig chans, men fungerar det inte så... Ja, då fungerar det inte och så var det inget mer med det.

Som tur var förändras tillvaron ständigt med så här små barn. Först åt han, sen gjorde han det inte och nu tar han bröstet igen. Jag ammar sex, sju gånger per dygn och det känns inte längre som ett stressmoment även om han fortfarande inte är helt nöjd över att behöva "kämpa" ut mjölken.

PS Alla amningstips du har är väldigt välkomna! DS

43 kommentarer:

 1. Spreja på och förlossningsandas så kommer reflexen igång snabbare och grabben hinner inte bli vansinnig. De är helt nya på grejen de små också, det ska man komma ihåg! Hoppas det ska funka, det är ju smidigast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mycket hänger ju också på mig, att jag inte blir stressad och då är det bra att tänka på andningen! Det blir bättre och bättre för var dag som går, men man tror ju nånstans att det bara ska fungera... Det gör det ju inte för alla.

   Radera
 2. Vet inte alls hur det gick med dina förra pojkar, men jobba inte ihjäl dig. Funkar det inte så strunta i det. Jag ammade mina tvillingar i en månad, sonen var väldigt ilsk under tiden. Sen kom vi underfund med att han var hungrig och gav ersättning. Då blev han tyst. Sen körde vi bara ersättning. Det var inte värt mödan. Och de blev stora och starka och fina ändå, barnen. Men det är ju såklart bra om det funkar. Bara tänkte säga ändå. Men du verkar ha en soft inställning redan nu. Lycka till :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, stänga mig blodig för att kunna amma kommer jag inte göra. Däremot skulle det vara så smidigt och bra om det fungerade den här gången!
   Jag tror att en anledning till att jag blev så stressad över att han vägrade bröstet hänger ihop med att hans ena bror var en tanig fågelunge i flera månader efter förlossningen. Han var aldrig arg eller missnöjd, men det tog lång tid innan han nådde sin egen födselvikt och till slut fick jag rådet att sluta amma och bara köra på ersättning för att göra det enkelt för oss. Efter nån vecka hade vi en runt liten bebis och inte en tanig fågelunge längre.

   Radera
 3. Min lille nye (också en junipojke!) tycker av någon anledning att det högra bröstet är svårare att äta ifrån, och det har varit lite stressande. Så de första två veckorna fick jag pumpa ur ett par gånger om dagen och ge i flaska istället. Nu, i vecka tre, tar han högerbröstet, men inte om han är för vrålhungrig eller om bröstet är för spänt. Tack och lov har känslan av AJ nästan försvunnit när jag lägger till och det tror jag på är för att jag andats och hjälpt honom att ta in så mycket som möjligt.

  Just det, bästa tipset! När min pojke är lite för arg låter jag honom ligga i min famn och suga på mitt finger en stund. Då lugnar han ner sig samtidigt som han tycks "komma ihåg" vad det är han ska göra, alltså suga ordentligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att man ska behöva bli så stressad, men så känner jag fortfarande när dom äldre barnen inte äter "ordentligt". Man vill ju att ens barn ska vara mätta och nöjda!

   Bra tips det där med fingret! Ska testa!

   Radera
 4. Stort grattis till fina junipojken! Hoppas det löser sig med amningen - och om det inte gör det så är det ju inte hela världen det heller. Jag har börjat amma med bägge ungarna men av olika anledningar gett upp efter ett inte alltför långt tag (och det kändes helt ok - jag hade liksom testat och gjort det jag kunde).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det måste ju kännas rätt, annars blir det ju inte bra.

   Radera
 5. Mitt tips, pumpa när det gör för ont & bebisen inte är hungrig just då. Själv fick jag rådet att inte pumpa (för att man stimulerar amningen ännu mer) men det medförde istället att jag först fick mjölkstockning, sedan bröstböld (hua! penicillinkur & drenage för varet..). När jag sedan av annan barnmorska fick rådet att pumpa när det börjar göra ont, så blev livet lättare. Mjölken kan man dessutom frysas in :)

  Ammar fortfarande, men har nog tänkt sluta i sommar, han har ju fyllt två år redan... :)

  Föresten. Lyssna inte på alla råd. Känn efter, & följ din egen magkänsla.


  Lycka till & puss till lille pyret!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag inte behövt pumpa på två dar, men känns skönt att veta att jag har en bra pump om det skulle behövas!

   Radera
 6. Jag kämpade med amningen i två månader med en vansinnig bebis vid bröstet. Det tips jag fick som fungerade var att när hon sugit tag i ena bröstvårtan - rulla den andra mellan fingrarna rätt hårt. Då kommer utdrivningsreflexen igång typ direkt. Det är kanske ingenting man gör ute på stan, men man sitter ändå bara i soffan första tiden :)
  Vi kompletterade med ersättning i flaska också, till hon kom på att med flaskan behöver man inte kämpa alls så jag slutade amma och pumpade bröstmjölk åt henne så hon fick totalt i tre månader. Nu kör vi bara ersättning och det fungerar jättebra det också. Skönt att pappan kan mata också! Hoppas det går bra för dig :)

  SvaraRadera
 7. Det låter ju som om du redan kan det viktigaste; att ta det så lugnt som möjligt och släppa allt vad prestige och prestation heter. En del i det tror jag är att vara övertygad om att det är möjligt, att barnet kan överleva på min mjölk. Själv hade jag en morot i att mina barns pappa är allergisk och det sas att det kunde vara bra om barnen fick endast bröstmjölk i 6 månader. Det fungerade med alla fyra, men ibland var det kämpigt när de skulle "öka" portionsstorleken och ville ha mat varje timme, typ.
  När jag väl kommit så långt att de överlevt sina 6 månader utan ens en smakportion så tyckte jag det var det så praktiskt att det kändes besvärligt att inte amma.
  Säkert är det också den lilles individuella person som sätter sin prägel på amningen. Junipojken lär ju inte svälta ihjäl hur det än går med din amning, men det är starka mekanismer och känslor som sätts igång när det handlar om barnens mat! Hoppas det går bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men precis, väldigt starka mekanismer och känslor. Den stressen... Phju! Nu har vi i alla fall vägt honom igen och han går upp i vikt, så precis som du skriver kan jag vara trygg med att han växer och frodas av min mjölk!

   Radera
 8. För det första: stort grattis till en lyckad förlossning och en fin pojke. Vilken lycka! Många bra tips ovan. Själv har jag haft mycket problematisk amning pga fel form på bröstvårtor i kombination med Dolly Parton-size och hungriga, stora barn. Med min första genomled jag tre smärtsamma månader med mycket stöd från amningsmottagningen (vet ej om det finns i Umeå). Plötsligt funkade det bara. Och jag vet ärligt talat inte vad som gjorde det till slut. Med nummer två bestämde jag mig efter 2 veckor av smärta och mjölkstockningar att jag inte orkade gå igenom samma kämpande en gång till. Amning är ju det mest praktiska och bästa på alla sätt, men som du själv skriver: funkar det inte så är det inte hela världen. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vette tusan om jag hade orkat med veckor med smärta och mjölkstockningar. Då hade jag nog gjort som dig och bestämt mig för att inte fortsätta.

   Radera
 9. Hej och grattis! Om man känner sig spänd och lite stressad minns jag att ligga ner på sidan och amma var toppen, då kunde man själv komma ner i varv och nästan slumra till. Men som sagt, detta funkade på mig, men dela ett tips är ju aldrig fel, lycka till!! Önskar Josefin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har testat ligga ner och amma, är inte så bra på det (än)! Men tack för tipset!

   Radera
 10. Grattis - så fin!! Vad ska han heta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket!
   Här på bloggen använder jag bara smeknamn när jag skriver om barnen!

   Radera
 11. Grattis till Junipojken! Om han tycker det är jobbigt att behöva jobba för att få igång utdrivningen kan du handmjölka lite alldeles innan han börjar amma. Då har du löst det problemet åt honom. När han blir lite större och orkar mer kan du fasa ut det och låta honom suga igång utdrivningen själv. Har du gissat ut vilka tidiga hungersignaler han kör med? (Suga på handleden, picka med huvudet, smaska med munnen etc). Det underlättar ofta att "fånga" bebisen i ett tidigt hungerstadium, när det inte blivit GE MIG MAT NU PÅ SEKUNDEN ännu. Slutligen: amma så mycket och länge han vill. Har han ett bra tag om bröstet kommer det gå jättebra, din mjölkproduktion är det uppenbarligen inget knas med.

  Att få till en fungerande amning brukar inte för inte beskrivas som ett heltidsjobb. Varje bebis är ju ny på banan.

  Grattis än en gång!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!!!
   Låter rimligt det där med att det är ett heltidsjobb att få till det.

   Radera
 12. Oj , det är ingen lätt sak att amma.
  Om du kan , så ge han bröstet nu så fort han vill nu, dygnet runt, kanske inte varje timme, försök att ha lite ordning på det. Ge först ena bröstet ordentligt, sen rapa om han kan, och ge sen det andra bröstet så mycket ha vill ha. Kanske suger han bara lite så det lättar för dig,och när han sen ammmar igen, börja då med det du ammade sist på....forsätt sen på det viset. Efter ca 3 veckor försöker du få lite ordning på ammandet, ge ordentligt på dagen när han vill och så kanske du får han att sova lite längre perioder på natten :)
  Det blir många råd nu, men använd gärna ammningsnapp (finns på apoteket) största storleken i början. Brukar vara jättebra, skonar bröstvårtan.
  Lycka till med ammningen/ Barbro, en som har jobbat på BB med ammning i 25 år. Bästa jobbet...:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen!
   Jag gör så nu, ammar på ena bröstet, rapar och ammar sen på det andra. Det fungerar väldigt bra och brösten känns inte lika fulla längre!

   Radera
 13. Ha junipojken nära, gärna hud mot hud. Då märker du tidiga signaler som visar att han vill till bröstet: smackar med munnen, vrider på huvudet t ex. Låt honom amma fritt för att "ställa in" mjölkbildbingen och för att amning är mer än mat. Det är tröst, trygghet, mys, osv. Bärsjal eller ergonomisk sele är ett fantastiskt hjälpmedel :)

  På facebook har Amningshjälpen en sluten och en öppen grupp där en kan få råd och stöd av både hjälpmammor/amningsrådgivare och "vanliga" mammor.

  En bra och läsvärd blogg om amning är sagogrynet.wordpress.com

  /Majsan

  Grattis till fina Junipojken och härligt att höra att förlossningen gick så bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar att det finns så mycket tips på nätet! Det är toppenbra! Var inte lika självklart när jag fick barn för snart nio år sedan.

   Radera
 14. Har tyvärr inga som helst amningstips. Vill bara gratulera till lillpojken och tacka för din fina, smarta blogg! Ha en fin sommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ida! Hoppas din sommar blir alldeles fantastiskt bra!

   Radera
 15. Okej, jag har två barn och ett i magen som kommer i augusti. Jag har helammat båda och det var blod svett och tårar som gällde innan allt funkade. Huvudgrejen är ju att det är svårast precis i början då man själv och bebisen är lite ovana. Sen när de blir större suger de ju bättre och har lättare att ta tag. Mina bästa tips för att överleva:
  -Prova dig fram. Vem vet vad som funkar för just den här bebben?
  -Jag fick tips om från min barnmorska att det kan vara bra att reta bebisen så den blir irriterad och skriker lite så den gapar ordentligt. Funkade för mig de första gångerna. Mula in bröstvårtan ordentligt. Var inte så försiktig.
  -Koppmata med lite ersättning de gånger som bebben inte blir nöjd. Sparar energi för samtliga och ger ro att fortsätta amningen lite senare.
  - Amma ofta ofta ofta, just för att få till en avslappnad amning. Ibland går det jättebra, andra gånger inte alls.

  Generellt tycker jag att det skrivs så mycket om hur mysigt det är att amma. Ja, kanske efter ett par månader men för att få det att funka i början är det ett jäkla slitgöra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Slitgöra är en bra sammanfattning på första tiden.
   Känns skönt att få det bekräftat också, för precis som du skriver så pratas mest om hur mysigt det är att amma. Riktigt så är det ju inte i början för alla.

   Radera
 16. Amningsnapp funka på min latsork! När han va 8 veckor tog jag bort den en dag för att testa och sen dess funkar det utan.

  SvaraRadera
 17. Grattis till er nya son! Vad fin han är! Du gör mig så inspirerad och peppad!

  SvaraRadera
 18. Att ringa/sms:a/mejla amningsrådgivningen/amningshjälpen är jättebra! http://www.amningshjalpen.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har varit inne och kikat på deras hemsida ett par gånger!
   Bra att dom finns!

   Radera
 19. Oj, man blir nästa lite svettig av alla råd, och reflexen är ju då att inte ge så mycket råd i ditt läge. :-) Men nu bad du ju om dem, så jag gissar att du är stålsatt. Skulle aldrig dröma om att ge råd annars. När min yngre föddes hade han tre äldre bröder-7,8,9 år. Jag fick lite problem med självs utdrivningen och började gå undan och sitta i ett eget rum, mysig fåtölj och lite lugn occh ro. Funkade trots att jag trodde att jag var så pass rutinerad och van både vid amning och de äldre barnen att det inte kunde bero på en typ av stress. Men den där oxytocin (Var det så det hette?)-nivån verkade känslig och lättpåverkad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar att få tips, sen sållar jag dom och använder mig av det som passar mig!

   Radera
 20. Grattis till ditt lilla knyte!!
  Jag har jobbat som barnsköterska på BB och sett att långt ifrån allas amningar bara kommer igång utan problem! Så du är inte ensam om det.

  Mitt tips är att sätta dig framför ugnen med luckan öppen och låta brösten bli rejält varma och bara massera lite lätt framåt mot vårtan, när brösten blir spända. Då droppar överflödet ur, brösten blir mjukare och han får tag bättre.
  Och, som någon annan klok här skrev, lyssna på dig och gossen, hitta vad som känns bra för er!
  Lycka till!

  SvaraRadera
 21. Jag måste också säga att med amningsnappen fungerar det fint för oss. Men det är säkert olika det oxå. Kram

  SvaraRadera
 22. Jag måste också säga att med amningsnappen fungerar det fint för oss. Men det är säkert olika det oxå. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar som en bra grej den där amningsnappen!

   Radera

Dela vidare?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...