söndagen den 30:e juni 2013

Vad är mest värt?

Kan vi nöja oss med att uppvakta varandra på Facebook i stället för att skicka iväg ett sms eller slå en signal? Jag gör det själv ibland, alltså klickar iväg ett snabbt och gratis grattis via sociala medier, i stället för ett sms eller med ett telefonsamtal. Det är ju så smidigt, men vad är egentligen mest värt?

Jag tänkte på det nu senast i och med Junipojkens födelse. Vi har fått mängder med gratulationer och hurrop av familj, släkt, vänner och bekanta på Facebook, gilla-knappen har gått varm under bilden på honom, meddelandelådan flaggade rött flera dagar efter förlossningen och kommentarsfältet här på "Försök att inte se så snygg ut" fylldes till bredden. Det var väldigt roligt att starta datorn eller kolla mobilen, om jag säger så!

Det är klart att våra nära och kära har hört av sig, både via telefon och sms, men det är ändå intressant att jämföra uppvaktandet kring Junipojkens födelse med hur det såg ut för nio år sedan när Sockertoppen föddes. Då var sociala medier fortfarande något främmande. Existerade ens begreppet? I en cirkusrandig papperslåda har vi i alla fall sparat mängder med glada gratulationskort för att inte tala om alla sms och sprudlande samtal. Telefonen gick varm. När Lil'Bro föddes fyra år senare var det en blandning av sociala medier-grattis och det traditionella med telefon och sms, mer av det senare. 

Men vilken uppvaktning är egentligen mest personlig? Jag kan inte riktigt bestämma mig, men det kan ju också bero på att det här med sociala medier fortfarande är nytt för de flesta. Grattis på Facebook, det är inte så vi har uppvaktat varandra tidigare, men nu kanske vi gör rätt i att faktiskt skriva ut alla kommentarer att lägga ner i papperslådan med alla minnen från när barnen föddes? Ett grattis är ju ett grattis oavsett hur det når en.

12 kommentarer:

 1. Bra idé, det där att skriva ut och spara.. Har jag inte ens tänkt på. *måste komma ihåg*

  Jag kan se det som rätt praktiskt, sociala-medier-gratulationer. Även om ex. telefonsamtal är fint att få, kan jag ibland tycka att det är lite jobbigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om dom flesta drar till med ett sociala medier-grattis tror jag att dom flesta uppskattar sms/telefon före grattis på Internet. Men nya tider, nya sätt.

   Radera
 2. Har tänkt på exakt samma. När döden nu kom och hälsade på i vår släkt kände jag av samma sak. Folk (vänner, alltså inte bekanta/"kompisar") nöjde sig med snabba tecken på sociala medier, ett snabbt "<3" istället för att smsa/ringa och kolla hur läget var. Jag vet inte om jag är konservativ men jag tycker att det är finare och mer personligt, och som att någon tycker att någon minut är värt att lägga på ett sms/telefonsamtal. En facebookhälsning tar 2-3 sekunder, ca. Jag vill lägga ned mer tid på mina vänner. Sån är jag. Å andra sidan är vårt tisslukande samhälle inte gjort för det längre. Vi hinner inte. Vi måste så mycket, t ex knäppa av vår superlyxiga frukost. MVH kanske bitter och konservativ 26-åring

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår din besvikelse och tycker inte alls att du är konservativ. Vid dödsfall skulle det kännas skitkonstigt om mina vänner inte ringde mig.

   Radera
 3. Allt har sin tid om 10 år skickar vi vykort till varandra igen.

  SvaraRadera
 4. Jag funderade över samma sak, när jag och min man gifte oss i våras. Det var i all hemlighet så vi förstod ju att ingen skulle knacka på dörren samma dag, men det var faktiskt otroligt få som ringde eller för den delen knackade på dörren.
  De allra flesta använde sig av sociala medier, tanken var god, men det känns ändå lite halvtorrt! Sen dess så har jag börjat med att försöka ringa istället för att skriva på facebook, eller instagram. Det känns så mycket mer personlig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår känslan, att det kändes halvtorrt. Kanske beror det på vem som gör det, alltså enbart hurrar i sociala medier? Att man förväntar sig mer av vissa, mindre av andra?

   Radera
 5. Hej,
  Jag har inte kommenterat på din blogg tidigare. Jag har läst en hel del av dina inlägg och du verkar vara en härlig tjej, mamma och fru!

  Du gillar träskor har jag förstått och här kommer ett tips på ett märke som jag precis hittat! Beställde själv ett par igår. http://www.maguba.com/home-c-148-1.aspx

  Hoppas ni får en bra sommar!
  Kram Maja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maja! Tack för vänliga ord och träskotips, men nu måste jag nog lugna ner mig lite på träskofronten. Har alldeles för många!

   Radera
 6. Jag tycker det är trist.. nu har jag inte facebook men tex till jul, när dom flesta hälsningarna kommer via sms... julkort som är så roligt!! Och födelsedagskort? Nää.. det var väääldigt längesen man fick nåt sånt, men att skicka via sms går ju bra.Barnens grattiskort vill man ju spara, när dom föds menar jag.. får väl skriva ut hälsningarna istället =/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nya tider, nya sätt? Det är nog bara att vänja sig med det här nya, eller så blir det som någon skrev att vi skickar vykort till varandra igen om 10 år! :)

   Radera

Dela vidare?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...